BEDREIGING OF VERSTERKING
WAT WORDT DE ROL VAN AI BINNEN SAVVY DEPARTMENT?

BEDREIGING OF VERSTERKING – WAT WORDT DE ROL VAN AI BINNEN SAVVY DEPARTMENT?

We kunnen er absoluut niet meer omheen: de generative AI-tools  zijn de gehele wereld aan het veranderen. En nog in een rap tempo ook… Dat betekent dat er veel aan het veranderen is en dat we nog niet goed kunnen voorspellen wat voor invloed het zal hebben. Voor jou als ondernemer/organisatie, maar ook voor ons als creatief bureau. Hoe heeft de komst van dit soort tools invloed op onze branche en hoe kunnen we er zo slim en goed mogelijk gebruik van maken? Dat laten we je zien in deze blog!

DE DRIEHOEKSVERHOUDING – SAVVY DEPARTMENT, KLANTEN EN AI

Bij Savvy Department zien we de relatie tussen ons en onze klanten als een huwelijk. We gaan samenwerkingen altijd voor de lange termijn aan en benaderen onze samenwerkingen als ontwikkelende relaties: van daten en verkering krijgen tot uiteindelijk met elkaar trouwen. Deze ‘verkering’ geeft ons de mogelijkheid om elkaar steeds beter te leren kennen en écht als een team met elkaar samen te werken totdat je op het punt komt dat je elkaar feilloos aanvoelt en een half woord genoeg is.

Maar wat gebeurt er als er ineens een derde partij – een afleiding – in het spel komt? Hoe ga je om met een driehoeksverhouding?

Dat is een vraag die wij ons nu, met de komst van AI-tools, regelmatig stellen. Want, laten we eerlijk zijn, de verleiding van een AI-tool, die efficiënt, effectief én gebruiksvriendelijk is, weerstaan, daar moet je een enorm sterk huwelijk voor hebben…

DE VERLEIDING DIE ‘ARTIFICIAL INTELLIGENCE’ HEET

Tools die zelf kunnen nadenken, je werk uit handen nemen én je informatie kunnen opleveren waar je zelf anders veel tijd en moeite in had moeten steken. Niet zo gek dat die verleiding groot is, toch?

In een (digitaal) tijdperk waarin alles telkens beter, sneller en slimmer kan, ligt de rol van de creatieveling toch al snel onder vuur. Met de komst van slimme tools die veel tijd, geld en energie kunnen besparen, is het niet gek dat veel ondernemers/organisaties eieren voor hun geld kiezen en in plaats van een ‘dure’ professional kiezen voor een ‘goedkope’ geautomatiseerde tool. Die geeft je met een paar drukken op de knop immers wat je zoekt.

Maar is dat wel echt zo…?

De reden waarom wij AI-tools een verleiding noemen is heel simpel: het lijkt een hele goede oplossing voor op de lange termijn, maar als je jezelf erin verliest of het niet goed aanpakt, kan het je juist meer problemen opleveren . Daarbij kan je denken aan:

  • Veel tijd moeten investeren als je niet weet hoe je dit soort tools het beste voor je kan laten werken
  • Een bepaald plaatje in je hoofd hebben van het resultaat wat je wil bereiken, maar het niet voor elkaar krijgen omdat de features van de tool die je gebruikt beperkt zijn
  • De tool aan het werk zetten met wat je kent, maar dat sluit eigenlijk niet aan op wat je wil bereiken

 

Daarom hebben wij onszelf voorgenomen om ons goed te verdiepen in de mogelijkheden van dit soort tools en te kijken hoe we deze op een voordelige en efficiënte manier kunnen integreren in onze business en het werk wat wij voor onze klanten doen. Want dat deze tools voordelen met zich kunnen meebrengen, dat is zeker.

A LOVE AFFAIR TO HOLD ONTO

Na heel wat onderzoek en experimenteren hebben we zelf dan ook de conclusie getrokken dat we deze driehoeksverhouding beter niet uit de weg kunnen gaan. Sterker nog, we willen hem juist omarmen! Want er kan heel veel moois uit deze relatie komen, mits we het goed aanpakken….

AI is dan wel een op zichzelf staande entiteit, als volwaardig derde lid van je relatie kan je het wellicht ook niet beschouwen. Je hebt immers heel veel liefde (input) van zowel de klant als onszelf nodig om de tools optimaal te kunnen gebruiken en inzetten. Want uiteindelijk heb je altijd de menselijke en persoonlijke touch nodig om deze tool voor je te kunnen laten werken. Gewoon klakkeloos iets invoeren en wonderen verwachten,   is – helaas voor de meesten, maar fijn voor ons – niet hoe het werkt.

Als je dat goed weet te doen, kan je deze tools als marketing- en designbureau (en laten we dat nu net zijn) super goed in je voordeel gebruiken. Bijvoorbeeld voor de volgende dingen:

  • Contentcreatie op verschillende vlakken; van nieuwsbrieven en blogs tot websiteteksten en social media posts
  • Gepersonaliseerde en geoptimaliseerde marketing door gedetailleerd doelgroeponderzoek en uitgewerkte strategische plannen
  • Betere gebruiksvriendelijkheid van websites
  • Automatisering van chatbots en klantenservices

 

Hieruit kunnen we de conclusie trekken dat wij straks geen dedicated designers, webdevelopers en marketeers meer zullen zijn, maar dat we onszelf eerder creative consultants kunnen noemen. Deze tools hebben het namelijk nodig dat mensen met talent voor een bepaald (marketing)aspect de vertaalslag kunnen maken tussen wat klanten nodig hebben en hoe dat er concreet uit moet komen te zien.

Voor ons komt de focus dus te liggen op het achterhalen van de behoeften van onze klanten en dat om te zetten in een uiting die die behoefte vervult. Dat kunnen deze tools niet zonder onze kennis, kunde en de juiste input. Je zal creatievelingen dan voortaan ook niet meer betalen voor hun specifieke (ontwerp)skills, maar voor de creativiteit die ze bezitten, de vertaalslag die ze daardoor kunnen maken en de tijd die ze daarvoor investeren. It requires another way of thinking…

Benieuwd wat je allemaal met AI zou kunnen doen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze nieuwste ontdekkingen. Binnenkort delen we wat handige AI-tools met je in een nieuwe blog!

MEER WETEN OVER AI TOOLS?

Wil je meer weten over AI tools die je kan inzetten voor (visuele)content creatie? Wij geven een inspiratie sessie van 1,5 uur voor jouw team. Hier laten we tools zien en geven we verschillende demo’s. Nieuwsgierig! Boekbaar vanaf 750 euro! Laat je gegevens achter als je geïnteresseerd bent!

DOWNLOAD PDF

JOUW MERK POSITIONEREN MET EEN VAN DE ARCHETYPEN

SAVVY DEPARTMENT

DOWNLOAD PDF

TIPS VOOR EEN EFFECTIEVE MARKETING- EN DESIGNSTRATEGIE

SAVVY DEPARTMENT

DOWNLOAD PDF

MARKETING: KOSTEN OF INVESTERINGEN?

SAVVY DEPARTMENT

DOWNLOAD PDF

MARKETING & DESIGN TOOLS

SAVVY DEPARTMENT

SAVVY DEPARTMENT

Behoefte aan een paar extra handen (of twee)? Je kan ons letterlijk zien als jouw (externe) marketing- & design-afdeling. Naast alle werkzaamheden die we voor jullie oppakken op het gebied van visualiseren en design onderhouden we ook de contacten met jullie leveranciers en ondersteunen we onder andere bij het organiseren van een foto-/videoshoot.

SAVVY SUPPORT

Hebben jullie behoefte aan support als het aankomt op design & marketing? We are here for you! Van trainingen op het gebied van visualiseren en design tot het ontwerpen van website visuals, jullie kunnen bij ons terecht als jullie nét dat zetje nodig hebben om jullie plannen te verwezenlijken.

SAVVY BACK-UP

Af en toe snel werk over de schutting kunnen ‘gooien’, hoe fijn is dat? Wij kunnen de back-up zijn voor wanneer je even met je handen in je haar zit, maar ook klaarstaan om die laatste slides te upgraden, drukwerk te versturen of gewoon even een nieuw visitekaartje aan te maken.

SAVVY CREDITS

Vinden jullie direct het huwelijksbootje instappen een te grote commitment?  Je kan ook met ons daten: we stellen samen een vast budget vast waarbinnen wij ingezet kunnen worden. Op deze manier kunnen jullie op een simpelere manier werkzaamheden aan ons uitbesteden zonder veel overleg of een aparte budgetplanning, wat natuurlijk uiteindelijk voordeliger is (zowel wat betreft tijd als budget). Als de dateperiode dan bevalt, kan er altijd over verloven gepraat worden!